TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404

HGT.02. PRZYGOTOWYWANIE I WYDAWANIE DAŃ HGT.12. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).

 

Stosujesz zasady zdrowego stylu życia, interesuje Cię wartościowe jedzenie? Udoskonal swoje umiejętności na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Podczas nauki poznasz tajniki prowadzenia działalności gastronomicznej. Zdobędziesz niezbędną wiedzę do planowania i żywienia, jak również organizacji przyjęć i usług cateringowych. Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu sporządzania potraw i napojów, a także ich ekspedycji.

Przygotujemy Cię do prowadzenia działalności gastronomicznej, poznasz zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych. Zajęcia z kompetencje interpersonalnych i społecznych rozwiną Twoje umiejętności z zakresu komunikacji z zespołem.

Ukończenie jednego z poziomów kwalifikacji skutkuje otrzymaniem certyfikatu o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie, a ukończenie obu jest równoznaczne z uzyskaniem tytułu technika. W kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.

Przedmiot Ilość godzin*
HGT.02. PRZYGOTOWYWANIE I WYDAWANIE DAŃ
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE
Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii 20
Kompetencje interpersonalne i społeczne 20
Język angielski zawodowy 20
Marketing 20
Podstawy żywienia i gastronomii 65
Magazynowanie żywności 45
Wyposażenie zakładu gastronomicznego 40
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE
Pracownia gastronomiczna 290
HGT. 12. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE
Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii 20
Język angielski zawodowy 20
Planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej 30
Podstawy żywienia dietetycznego 30
Usługi gastronomiczne i cateringowe 30
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE
Pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii 75
Pracownia usług i obsługi konsumenta 75
RAZEM 800

PRAKTYKA ZAWODOWA 8 TYGODNI (ŁĄCZNIE 280 GODZIN).

*Ilość godzin w kształceniu zawodowym w formie zaocznej.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w hotelach, hostelach, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach, pensjonatach, restauracjach i firmach cateringowych w Polsce oraz za granicą. Po ukończeniu tego kierunku można także pracować na stanowisku kucharza i żywieniowca lub otworzyć własną działalność.

WYNAGRODZENIE

3500 zł
Minimalne zarobki
7500 zł
Średnie zarobki
12000 zł
Maksymalne zarobki

bocheński brzeski chrzanowski dąbrowski gorlicki krakowski limanowski miechowski myślenicki nowosądecki nowotarski olkuski oświęcimski proszowicki suski tarnowski tatrzański wadowicki wielicki Kraków NowySącz Tarnów
Równowaga na rynku pracy
Nadwyżka poszukujących pracy w zawodzie
Deficyt poszukujacych pracy w zawodzie

Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!

PODOBNE KIERUNKI

ZAPISZ SIĘ ONLINE