Technik technologii żywności
Kwalifikacja
SPC.01 SPC.07
technik technologii żywności 314403
KWALIFIKACJA: SPC.01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
kwalifikacja: SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).
Technik technologii żywności to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i tajnikami prowadzenia działalności gastronomicznej. Słuchacz zdobywa wiedzę na temat planowania i oceny żywności pod względem jakościowym. Nabywa umiejętności sporządzania potraw i napojów, a także ich ekspedycji. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności gastronomicznej, zna zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych, potrafi sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem.
CZAS TRWANIA NAUKI
2,5 roku (5 semestrów).
SYSTEM NAUKI
Dzienny, wieczorowy lub zaoczny.
TYTUŁ ZAWODOWY
Ukończenie jednego z poziomów kwalifikacji skutkuje otrzymaniem zaświadczenia o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie, a ukończenie obu jest równoznaczne z uzyskaniem tytułu technika. Zgodnie z reformą Ministerstwa Edukacji Narodowej od września 2012 roku w kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.
PRACA
Technik technologii żywności może podjąć pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach spożywczych, zakładach gastronomicznych, placówkach żywienia zbiorowego lub otworzyć własną działalność gospodarczą.
WYKAZ PRZEDMIOTÓW
Lp | Przedmiot | Razem w cyklu kształcenia | ||
---|---|---|---|---|
SPEC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych | ||||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE | ||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii | 20 | ||
2 | Komunikacja interpersonalna i społeczna | 20 | ||
3 | Język angielski zawodowy | 20 | ||
4 | Marketing | 20 | ||
5 | Podstawy przemysłu spożywczego | 40 | ||
6 | Surowce cukiernicze | 45 | ||
7 | Magazynowanie surowców cukierniczych | 45 | ||
8 | Wyposażenie techniczne zakładu cukierniczego | 56 | ||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE | ||||
9 | Pracownia cukiernicza | 220 | ||
10 | Wykonywanie dekoracji cukierniczych | 60 | ||
SPC.07. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH | ||||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE | ||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii | 20 | ||
2 | Język angielski zawodowy | 20 | ||
3 | Organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym | 80 | ||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE | ||||
4 | Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych | 173 | ||
Razem | 839 |
PRAKTYKA ZAWODOWA 8 TYGODNI (ŁĄCZNIE 280 GODZIN).
Kształcenie praktyczne odbywa się w naszych pracowniach zawodowych oraz instytucjach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia.
*Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!