CUKIERNIK 751201

SPC.01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).

 

Cechuje Cię nienaganne wyczucie estetyki oraz zdolności manualne? Jesteś odpowiedzialny i świetnie współpracujesz w zespole? Wybierz przyszłościowy zawód i zostań Cukiernikiem.

Profesjonalny cukiernik to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także artysta, dysponujący wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przygotowywania wyrobów cukierniczych dostosowanych do różnych okazji i okoliczności.

Kierunek ten pozwala na zdobycie wiedzy z zakresu produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, deserów, tortów, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Podczas zajęć praktycznych nauczysz się dekorować wyroby cukiernicze, oceniać jakość i przydatność surowców.

Uwaga! Po ukończeniu nauki możesz kontynuować kształcenie na półrocznej kwalifikacji SPC.07, by uzyskać tytuł technika technologii żywności.

Ukończenie kwalifikacji skutkuje otrzymaniem państwowego dyplomu zawodowego oraz certyfikatu o posiadaniu kwalifikacji zawodowej. W kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową.

Przedmiot Ilość godzin*
SPC.01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE
Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii 20
Komunikacja interpersonalna i społeczna 20
Język angielski zawodowy 20
Marketing 20
Podstawy przemysłu spożywczego 40
Surowce cukiernicze 45
Magazynowanie surowców cukierniczych 45
Wyposażenie techniczne zakładu cukierniczego 56
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE
Pracownia cukiernicza 220
Wykonywanie dekoracji cukierniczych 60
RAZEM 546

PRAKTYKA ZAWODOWA – BRAK OBOWIĄZKU ODBYWANIA PRAKTYK ZAWODOWYCH.

*Ilość godzin w kształceniu zawodowym w formie zaocznej.

Cukiernik znajdzie zatrudnienie w cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych, firmach wytwarzających artykuły cukiernicze lub przedsiębiorstwach gastronomiczno-hotelarskich, może również otworzyć własną działalność gospodarczą.

WYNAGRODZENIE

2500 zł
Minimalne zarobki
3600 zł
Średnie zarobki
8000 zł
Maksymalne zarobki

bocheński brzeski chrzanowski dąbrowski gorlicki krakowski limanowski miechowski myślenicki nowosądecki nowotarski olkuski oświęcimski proszowicki suski tarnowski tatrzański wadowicki wielicki Kraków NowySącz Tarnów
Równowaga na rynku pracy
Nadwyżka poszukujących pracy w zawodzie
Deficyt poszukujacych pracy w zawodzie

Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!

PODOBNE KIERUNKI

ZAPISZ SIĘ ONLINE