Technik żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacja
HGT.02 HGT.12
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
- Kraków
Kwalifikacja: HGT. 02. PRZYGOTOWYWANIE I WYDAWANIE DAŃ
KwaliFIKACJA: HGT. 12. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i tajnikami prowadzenia działalności gastronomicznej. Słuchacz zdobywa wiedzę na temat planowania i oceny żywności pod względem jakościowym. Nabywa umiejętności sporządzania potraw i napojów, a także ich ekspedycji. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności gastronomicznej, zna zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych, potrafi sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem.
Czas trwania nauki
2,5 roku (5 semestrów).
System nauki
Dzienny, wieczorowy lub zaoczny.
Tytuł zawodowy
Ukończenie jednego z poziomów kwalifikacji skutkuje otrzymaniem zaświadczenia o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie, a ukończenie obu jest równoznaczne z uzyskaniem tytułu technika. Zgodnie z reformą Ministerstwa Edukacji Narodowej od września 2012 roku w kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.
Praca
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w hotelach, hostelach, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach, pensjonatach, restauracjach i firmach cateringowych w Polsce oraz za granicą. Po ukończeniu tego kierunku można także pracować na stanowisku kucharza i żywieniowca lub otworzyć własną działalność.
Wykaz przedmiotów
Lp | Przedmiot | Razem w cyklu kształcenia | ||
---|---|---|---|---|
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów | ||||
1 | Język obcy zawodowy (JOZ) | 20 | ||
2 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 20 | ||
3 | Podstawy działalności gospodarczej (PDG) | 20 | ||
4 | Podstawy komunikacji społecznej (KPS) | 20 | ||
5 | Organizacja pracy zespołu (OMZ) | 30 | ||
efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego | ||||
6 | Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem | 42 | ||
7 | Podstawy żywienia | 50 | ||
8 | Wyposażenie techniczne w gastronomii | 45 | ||
TG.07: Sporządzanie potraw i napojów | ||||
9 | Przechowywanie żywności | 225 | ||
10 | Pracownia sporządzania oraz ekspedycji potraw i napojów | 230 | ||
TG.16: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | ||||
11 | Planowanie i ocena żywienia | 65 | ||
12 | Organizacja produkcji gastronomicznej | 65 | ||
13 | Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych | 65 | ||
Razem | 897 |
Praktyka zawodowa 8 tygodni (Łącznie 280 godzin).
Kształcenie praktyczne odbywa się w naszych pracowniach zawodowych oraz instytucjach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia.
*Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!