Technik organizacji turystyki
Kwalifikacja
HGT.07 HGT.08
Technik organizacji turystyki 422104
- Kraków
kwalifikacjA: HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
KWALIFIKACJA: HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).
Technik organizacji turystyki to kierunek dla osób, które pociąga praca z ludźmi i podróże. Słuchacz kompletuje umiejętności dotyczące charakteru obsługi turystycznej, przygotowuje i sprzedaje oferty, a także uczy się jak sprawnie organizować, realizować i rozliczać imprezy oraz wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia turystyczne. Potrafi udzielić informacji na temat usług przewodnickich, pilotażu, noclegowych. Absolwent sprawnie obsługuje konferencje i kongresy oraz umiejętnie prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług turystycznych. Realizuje zadania w systemach rezerwacyjnych, prowadzi także działania marketingowe na rzecz turystyki.
Czas trwania nauki
2 lata (4 semestry).
System nauki
Dzienny, wieczorowy lub zaoczny.
Tytuł zawodowy
Ukończenie jednego z poziomów kwalifikacji skutkuje otrzymaniem zaświadczenia o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie, a ukończenie obu jest równoznaczne z uzyskaniem tytułu technika. Zgodnie z reformą Ministerstwa Edukacji Narodowej od września 2012 roku w kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.
Praca
Technik organizacji turystyki może znaleźć zatrudnienie w biurach podróży, jednostkach obsługi ruchu turystycznego, placówkach informacji turystycznej, administracji rządowej i samorządowej, obiektach noclegowych, biurach organizatorów kongresów i konferencji.
Wykaz przedmiotów
Lp | Przedmiot | Razem w cyklu kształcenia | ||
---|---|---|---|---|
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów | ||||
1 | Język obcy zawodowy (JOZ) | 20 | ||
2 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 20 | ||
3 | Podstawy działalności gospodarczej (PDG) | 20 | ||
4 | Podstawy komunikacji społecznej (KPS) | 20 | ||
5 | Organizacja pracy zespołu (OMZ) | 30 | ||
efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego | ||||
6 | Podstawy turystyki | 61 | ||
7 | Podstawy działalności gospodarczej w turystyce | 40 | ||
8 | Podstawy prawa i ekonomiki | 30 | ||
TG.14: Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych | ||||
9 | Planowanie i kalkulowanie kosztów imprez i usług turystycznych | 75 | ||
10 | Rezerwacja imprez i usług turystycznych | 70 | ||
11 | Realizacja imprez i usług turystycznych | 70 | ||
TG.15: Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych | ||||
12 | Prowadzenie informacji turystycznej | 75 | ||
13 | Pracownia sprzedaży usług i imprez turystycznych | 70 | ||
14 | Rozliczanie imprez i usług turystycznych | 70 | ||
Razem | 671 |
Praktyka zawodowa 8 tygodni (Łącznie 280 godzin).
Kształcenie praktyczne odbywa się w naszych pracowniach zawodowych oraz instytucjach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia.
*Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!