Cukiernik
Kwalifikacja
SPC.01
Cukiernik 751201
- Kraków
Kwalifikacja: SPC. 01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).
Cukiernik to kierunek pozwalający na zdobycie wiedzy z zakresu produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, deserów, tortów, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Profesjonalny cukiernik to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także artysta, dysponujący wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przygotowywania wyrobów cukierniczych dostosowanych do różnych okazji i okoliczności.
Czas trwania nauki
2 lata (4 semestry).
System nauki
Dzienny, wieczorowy lub zaoczny.
Tytuł zawodowy
Ukończenie kwalifikacji skutkuje otrzymaniem zaświadczenia o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie. Zgodnie z reformą Ministerstwa Edukacji Narodowej od września 2012 roku w kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.
Po uzupełnieniu kwalifikacji SPC.07 oraz wykształcenia średniego, Absolwent może uzyskać tytuł Technika technologii żywności.
Praca
Cukiernik znajdzie zatrudnienie w cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych, firmach wytwarzających artykuły cukiernicze lub przedsiębiorstwach gastronomiczno-hotelarskich, może również otworzyć własną działalność gospodarczą.
Wykaz przedmiotów
Lp | Przedmiot | Razem w cyklu kształcenia | ||
---|---|---|---|---|
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych | ||||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE TEORETYCZNE | ||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii | 20 | ||
2 | Komunikacja interpersonalna i społeczna | 20 | ||
3 | Język angielski zawodowy | 20 | ||
4 | Marketing | 20 | ||
5 | Podstawy przemysłu spożywczego | 40 | ||
6 | Surowce cukiernicze | 45 | ||
7 | Magazynowanie surowców cukierniczych | 45 | ||
8 | Wyposażenie techniczne zakładu cukierniczego | 56 | ||
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRAKTYCZNE | ||||
9 | Pracownia cukiernicza | 220 | ||
10 | Wykonywanie dekoracji cukierniczych | 60 | ||
Razem | 546 |
Praktyka zawodowa - brak obowiązku odbywania praktyk zawodowych.
Kształcenie praktyczne odbywa się w naszych pracowniach zawodowych oraz instytucjach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia.
*Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 kodeksu cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych. O szczegóły dopytaj w sekretariacie!